30.11.2008

Mükemmel aşk yoktur

Mükemmel aşk diye bir şey yoktur,ama aşkın altın bölümleri vardır.Aşk hissi insan sağlığına oksijen kadar gereklidir.Ne kadar az sevgi barındırırsak içimizde ruh sağlığımız da o oranda riske girer.Bilimsel bir araştırmayla sevmeyen insanların depresyona daha eğilimli olduğu ortaya atılmış.O yüzden aşkın en iyi antidepresan olduğunu söylüyor uzmanlar ve sevmeyi beceremeyen,hep kendini düşünen bencil insanları sevilmeyen insan olarak tanımlıyor.Bu tip insanların da çekici olmak veya sevmek sevilmek gibi soyut kavramlarla ilgilenmediğini belirtiyor.Gerçekten de etrafınızdaki insanları gözden geçirdiğinizde maddiyata,somut kavramlara değer verenlerin içinde sevgi zerreciklerini barındırmadıklarını göreceksiniz.Halbuki yaşamı kolaylaştırmanın,sağlıklı düşünebilmenin,en temelinde nefes alabilmenin sevgiyle çok alakalı olduğunu bilmek ve uygulamak gerçek sevginin yok olmaya başladığı,insanların çıkarı olmadığı insanla dialoğa bile girmediği günümüzde ,bize o kadar gerekli ki.Hayatta hiçbirşey mükemmel değildir,eğer unutabiliyorsan öok kötü de değildir.Sevmek ve sevilmek insanın psikolojik ihtiyacının bir ifadesidir.Bir insan aşık olabilir,ama bu fazla uzun da sürmeyebilir,psikologlar bunun 6 aydan fazla sürmeyeceğini söylüyorlar,işte bu dönemden sonra bu duyduyu sevgiye dönüştürebiliyorsan dünyanın en sağlıklı insanı olmaya hak kazanabilirsin.Eğer bunu beceremiyorsan bir an önce unut çünkü untmadığın herşey sana zarar verecektir.Yeni heyecanlaridüşler,yeni kalp atışları,yeni oksijen ihtiyacı senin için şart olmuştur artık.İnsan kendinde olan özelliklere de aşık olmak zorunda değildir.Bazen tam zıt kişilikler bile kendinde bulamadığı şeyleri karşısındaki insanda bulabilir.Bu ilşkiler daha sağlıklıdır ve ilişkide dürüstlük devam ettiği sürece sevgi devam eder.İç sesini dinlediğin sürece sevmeyi ve sevilmeyi öğrenebilirsin,böylece aşkın altın kısmını yaşayabilirsin.Siz siz olun karşınızdaki insana fırsat vermeyi unutmayın belki de sizi bu dünyada düşünebilecek tek varlık o olabilir,nedersiniz.

9 yorum:

ali@ dedi ki...

"Mutlu aşk yoktur." değil miydi o meşhur mısra?

"Mükemmel aşk yoktur." savı da doğruysa, özetle "Aşk yoktur." diyebiliriz sanırım. :)

rebelon dedi ki...

bence aşk vardır ama sürekliliği olan bişey değil.zamanla bunu hangi duyguya dönüştürebildiğin önemli.

1sen dedi ki...

süper bi yazı olmuş..
sen hep doğruları söylemek zorunda mısın:))
sevgiler..

Seyyah dedi ki...

Uzmanları bazen anlamak mümkün olmuyor. Sevmeyen ve aşık olmayan insanlar depresyona daha eğilimliyse sevip aşık olanlar neden daha depresif geziyorlar. Bencil yaradılışlı insanlar elbette ki vardır. Ama bence etrafımızda bencil olarak deperlendirdiğimiz pek çok insan yaşadıkları kötü deneyimler yüzünden bu kadar bencilleşmiştir. İnsanlar karşılıklı ilişkilerinde yeterince hassas ve ince olursa aşklarda sevgilerde taraflarda daha az yıpranır. Unutmak ne kadar mümkün ya da çözüm mü bilmiyorum. ama karşımızdaki insana fırsat vermeyi hatırlamak iyi olur. ellerine sağlık..

Unknown dedi ki...

Aşksız,sevgisiz insan hayatı düşünemiyorum.Maddiyat falan geçici şeyler...Ruh eşini bulanların mutluluklarıyla sadece maddi işlere zamanını ayıran pişmanlıkları karşılaştırılamaz...

spooky dedi ki...

aşk kısa süreli bir duygu çünkü sadece çok yoğun hissedildiği zaman insana özlediği o değişik hafif mayhoş sevinci verebiliyor.. Etkisi azaldıkçadenildiği gibi aşk sevgi-bağlılık gibi birarada tutan hislere dönüşüyor.. kolanın asidi kaçar da ne yapsan içmek istemezsin ya tam da böyle bir şey.. önemli olan yoğunluğu, tadını çıkardın çıkardın o esnada :))

sufi dedi ki...

Aşk eğer gelip geçiyorsa, onun adı aşk değildir hoşlanma gibi beğenme gibi bir duygudur.Aşk ondurur, aşk oldurur, aşk olgunlaştırır ama acı hasretle; ama zevk, uyum,birlikteliğin dokunulmaz kutsal gücüyle.Nefes almak kadar nefessiz kalmak ta aşkın yapısal özelliği,senin de dediğin gibi insan sağlığına oksijen kadar gerekli.Aşkla dolasınız inşaallah.Sevgilerimle.Dilek

Adsız dedi ki...

Hiç inanmadım aşkın varlığına,yazsam da satır satır...
belki de, yazdığım şeklinin olduğuna inanmadım, kim bilir:)

Haccecan dedi ki...

yeryüzündeki insan kadar aşk çeşidi var bence. aşkı kimse tanımlayıp onu bir kalıba sokmaya çalışmasın. Kimi acı çeker, kimi mutlu olur, kimi platonik sever, kimi başkasının aşık olmasını görerek kendi aşkını onun gibi yaşamaya çalışır.
aşk yinede güzel şey...