16.10.2008

bağımlılığı belirleyen genler var mı?

Hep merak ederdim zaten,acaba kendi irademiz mi istiyor yoksa içimizdeki genler,dürtüler mi bizi bu yola götürüyor diye.Bu araştırmanın sonucunu merakla bekliyorum.En azından şu sigarayı bırak diyenlere ya kardeşim ben naapiyim genlerimde var diyebileceğiz.
Neden bazı insanlar yıllık uyuşturucu bağımlılığını giderebiliyor, bazıları da, uzun süren tedaviye rağmen bunu beceremiyor?
Bu sorunun cevabı, çok basit olabilir. Bazılarımız, uyuşturucu, alkol ve sigaraya karşı genetik açıdan daha “zayıf” olabilir mesela. Demek ki bu bağımlılıkların suçlusu, kuşaktan kuşağa aktarılan genler. 2 milyon dolar değerindeki proje, ABD Sağlık Enstitüsü tarafından finanse ediliyor ve 3 yıllık bir araştırma dönemi kapsamına alınıyor. Araştırmada uyuşturucu bağımlılığı mercek altına alınıyor.Çünkü uyuşturucu neden bazı insanlar yıllık uyuşturucu bağımlılığını giderebiliyor, bazıları da, uzun süren tedaviye rağmen bunu beceremiyor?. Bağımlılarının ne gibi dozlar aldığı biliniyor. Bu amaçla, 2 bin 500 uyuşturucu bağımlısı ve yeni doğan bebek incelenecek. Şimdiye kadar 900 uyuşturucu bağımlısı, sağlık durumu, yaşam biçimi ve akrabaları ile ilişkileri konusunda ayrıntılı sorgudan geçirildi. Uyuşturucu bağımlılarının DNA’sı, yeni doğan bebeklerin DNA’sı ile karşılaştırılacak ve bağımlılıkla ilişkili olduğunu kesinlikle bildiğimiz beş gende farklılıklar aranacak.

Projenin tamamlanmasına kadar 1 milyon 500’den fazla gen analizi yapılacak. Daha sonra sonuçlar, ABD’nin “Saint Louis” Üniversitesi’ne gönderilecek ve oradaki yüksek teknolojiler sayesinde bağımlılıkların, genlerle açıklanıp açıklanamadığı öğrenilecek. Böylece uyuşturucu, alkol veya sigara bağımlılığına yatkın olup olmadığımızı önceden bileceğiz. Ancak tabii ki bağımlılıklarda sadece genlerin etkisi olmuyor, yaşadığımız ortamın da oluyor. Bilimadamları, konuyla ilgili olarak şunları belirtiyor: “Genlerdeki bu değişiklikler doğrulanırsa, genetik seviyede dışarıdan etkiler yapılabilecek, yani ilaçlar uygulanabilecek. Böylece yakın gelecekte bu bağımlılıkların tedavisi için yeni ve çok güçlü ilaçların belirmesini bekleyebiliriz. Bunun yanı sıra elde edilen verilere göre uyuşturucu bağımlılığına yatkın kişiler, daha çok şeker hastalığı, kanser, depresyon ve yüksek tansyondan şikayetçi. Uyuşturucu, alkol ve sigara bağımlılğını kolaylaştıran bu genlerdeki değişikliklerin, bu sıkça rastlanan hastalıklara da yol açması mümkün.” Genetik açıdan uyuşturucu veya alkol bağımlılığına yatkın olanların dikkatli olması gerekecek. Çünkü bu “zayıflıklarla” alakası olmayan hastalıklar bizi tehdit edebiliyor.
Araştırmadan elde edilecek sonuçlar, birçok şey gösterecek. Daha çocuk yaşında genetik yapılarımız konusunda bilgi sahibi olmamızı sağlayacak testler yapılabilecek. Böylece de tahminlerde, tavsiyelerde, uyarılarda bulunabileceğiz.

2 yorum:

bi'havalarbi'seyler dedi ki...

İlginçmiş. Araştırmanın sonucunu ben de merak ettim şimdi. Umarım sonucu da yazarsın gelecek zamanlarda da biz de öğreniriz. :)

rebelon dedi ki...

merak etme hiç şüphen olmasın:))